18 december 2010

Izjava tedna

Direktor Urada za verske skupnosti Aleš Gulič se je odzval na pobudo Zavoda Svetega Stanislava, da bi v šolah  več pozornosti posvetili učenju o religijah. Izrazil je prepričanje, da tema ni zapostavljena, obenem pa izrekel cvetko, ki bo šla v anale:

»Sam sem se izobraževal v prejšnjem sistemu, pa sem lahko o tem dovolj zvedel.«

Moram priznati, da me je izjava tako prisrčno nasmejala, da mu je nikakor nisem mogel zameriti. Nato pa sem pomislil, čisto resno: ali je res nujno, da imamo vlado, ki se tako ignorantsko vede do vprašanja religije in verskih skupnosti? Ali je prav nujno, da mora razprava na to temo pri nas vedno pasti na raven antiklerikalizma 19. stoletja?

Mogoče pa ne: minister Lukšič se je na pobudo odzval malo bolj človeško oziroma vsaj na malo manj idiotski način izrazil svoje pomisleke glede pobude. Med drugim je priznal, da predmet etika in religija v šolah nikoli ni zaživel in da je znanje slovenskih otrok (in ne samo otrok, dodajmo) o svetovnih religijah (milo rečeno) pomanjkljivo. »Z različnimi verskimi tradicijami bi morali biti otroci bolj seznanjeni – tako, da jim to odpira glave za razumevanje tega sveta.« Ah, priljubljena progresistična metafora o odpiranju glav ...

Ni komentarjev: