24 februar 2007

Žižek: The Talking Machine

Nek moj prijatelj je že pred časom formuliral lastno hipotezo o tem, kako je Slavoj Žižek postal »filozof svetovnega formata«. Nekega dne sta se Mladen Dolar in Alenka Zupančič odločila, da ga bosta enostavno izvozila v Ameriko: kupila sta enosmerno karto in neprestano govorečega in z rokami krilečega Slavoja enostavno posadila na letalo, ne da bi se on česarkoli zavedal; ko je letalo pristalo, je Žižek enostavno vstal s sedeža in nadaljeval z govorjenjem - baje, da v angleščini, čeprav je to težko zanesljivo potrditi. Američani so ga, ljubitelji freakov, kmalu opazili in ga začeli voziti okoli, najprej po televizijah, nato pa še od univerze do univerze (ali pa mogoče ravno obratno). Legenda pravi, da se je po nekaj letih zavedal, da ni več v Sloveniji: a to ni dokazano.
O verodostojnosti omenjene hipoteze priča spodnji posnetek:

Zlava Žežek (University of Lubžana, Slovenia)


Pri tem se postavlja vprašanje, ali ni Žižek pravzaprav trojanski konj slovenske psihoanalitske šole: da so ga zgradili natančno z namenom, da ga plasirajo Američanom, on pa je, ko se je enkrat uveljavil, potiho odprl vrata slovenskim levičarskim teoretikom, da so postopoma zavzeli pozicije na sovražnem Zahodu...

(A ja: priporočam, da pogledate posnetek čisto do konca. Zadnjih nekaj sekund, ko že teče špica, je zame najbolj zabaven del celotnega intervjuja.)

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Če si slučajno napisal ta prispevek, ne da bi pogledal tegale http://www.youtube.com/watch?v=D9FXyr-LLeI videa, je očitno res nekaj na teoriji tvojega kolega.

Aja, mimogrede: pred časom si objavil hudomušnost, v kateri si opozoril na Žižkovo napačno atribucijo spola nekemu nobelovcu. No, v predzadnji številki Problemov Žižek napiše nekaj takšnega: "edini, ki je prišel blizu kapitalističnemu manifestu, je bil Ayn Rand." Žižek očitno pozna Ayn Rand, saj ji je že pred leti posvetil članek z naslovom "The Lesbian Session". Že naslov ti lahko pove, da je prav dobro seznanjen z dejstvom, da je bila Randova ženska.
Kaj je očitni zaključek vsega povedanega? Preprosto to, da neki ubogi minioni z ne preveč obširnim humanističnim znanjem prevajajo Žižkove tekste iz angleščine v slovenščino!
Ha, pa smo ga razkrinkali.

Anonimni pravi ...

Dober detektivski čut! Se mi zdi pa skrajno čudno, da prevajalec nikoli ni omenjen. Očitno so to res neki ubogi minioni.

Anonimni pravi ...

Tudi meni se zdi neomenjenost prevajalca čudno. Žižek mi je nekako faca. Sem pa moral dvakrat poslušati, ker ima tako balkansko narečje in pa še govorno napako, da sem ga po prvem poslušanju komaj kaj razumel. :)

Slovenian Gypsy pravi ...

no ja, kaj hudo novega tudi ne pove... in tak zanimiv tudi ni!

Nikolina pravi ...

Mah meni je smeh :p

Catarrà pravi ...

Kaj delas v Vergsu????? Poslusal sem te v Kataloniji Radiji!!!!!!

Catarrà pravi ...

Bé, espero que disfrutis del concert de Lluís Llac aquesta nit, com t'han dit, has estat a temps d'escoltar-lo en viu, en el seu últim concert!!!!

Benvingut a Catalunya/Dobrodosel v Kataloniji!!!!

Anonimni pravi ...

No fotis! Em vas sentir a la ràdio? Si, és "culpa" d'un meu amic que coneix gent de Catalunya Ràdio; quan vaig dir-li que vaig al concert de Verges els ha trucat sense dir-me res; així m'han contactat i tot... Bé, el meu proper "post" (ens uns dies) serà sobre el meu viatge a Catalunya.

Catarrà pravi ...

Tukaj cakamo tvoj clanek o Kataloniji in koncertu Ljaka (Llach).

I sí, et vaig escoltar a la ràdio... El teu amic va fer molt bé de dir als de Catalunya Ràdio que estaves per allà... I per cert, com és que et vas assabentar de que es feia el concert, i vas aconseguir entrada (doncs estaven tan buscades que al final van haver de fer un segon concert el divendres, he he...)

Nasvidenje!!!

Catarrà pravi ...

Luka, a veure que et sembla aquest article del meu bloc ;-)

http://blocs.tinet.org/blog/bloc-del-catarra/category/86/musica-dels-paisos-balcanics/2007/04/10/si-a-montblanc-fan-la-setmana-medieval-a-gorizia-fan-el-dies-domini

No és tan professional com els teus, però crec que pot interessar-te, he he....

Lep pozdrav iz Katalonije,

Valentí.