18 november 2005

Upor (francoskih) množic

Zgleda, da se nasilje v Franciji počasi umirja. Sarkozy je predvčerajšnjim izjavil, da je bilo prejšnjo noč požganih samo ok. 250 avtomobilov: »situacija je torej skoraj v mejah normale.« (sic!)

Prah na ulicah se je polegel in zavrtel se je začarani krog interpretacij in mnenj o vsem tem divjanju. Nekatera so bolj, druge pač manj relevantna; a morebiti bi morali iz starih knjižnih polic potegniti knjigo, ki je leta 1931 izšla v Madridu pod naslovom »Upor množic«. Njen avtor je danes že skoraj pozabljeni José Ortega y Gasset.

Čeprav od avtorjeve smrti letos mineva 50 let, pa se nam ob branju njegovega najbolj znanega dela (ki ga lahko dobimo tudi v- žal dokaj slabem- slovenskem prevodu) pogosto zazdi, da je vsebina te knjige nenavadno, celo tesnobno aktualna. Recimo poglavje s pomenljivim naslovom »Zakaj množice posegajo na vsa področja in zakaj znajo posegati samo nasilno«: španski filozof in humanist v njem ugotavlja, da novorojeni evropski »množični človek zaničuje vsako diskusijo in sovraži vsako obliko sobivanja, ki izhaja iz objektivnih norm, in se zateka v način sobivanja, značilen za barbarske družbe. Najraje bi ukinil vse običajne posrednike, ki mu onemogočajo, da bi na neposreden način dosegel, kar si želi. Duhovna omejenost (…), ki množice sili, da v vsem in povsod intervenirajo v javno življenje, jih neizogibno vodi do edine intervencije, ki so je sploh zmožne: nasilja.«

Zveni domače?...

Ni komentarjev: