04 januar 2006

Iz skrajnosti v skrajnost


Ko sem se danes vozil v Ljubljano, sem po radiu slišal, da je tudi Španija uvedla protikadilski zakon z izjemno strogimi restrikcijami.
Spomnim se, kako sem se med svojim polletnim bivanjem v Španiji čudil nad španskimi »kadilskimi« navadami. Ljudje so kadili tako rekoč povsod. Kadilo se ni le v barih in restavracijah; kadili so vozniki avtobusov, profesorji med predavanji, kadili so starši na tribunah v športni dvorani med šolsko rokometno tekmo. Med vsemi mi je v spominu najbolj ostal uslužbenec, ki je kadil za bančnim okencem, pepel pa s čisto špansko nonšalanco posipal kar na tla.
Ko sem slišal, da se je tudi Španija pridružila v Sveti protikadilski aliansi, sem si skušal predstavljati, kako bodo od zdaj naprej izgledali značilni »tapas bari« brez gostega dima, ki je uživaško večerno druščino zavijal v skoraj mistično meglo. Najbrž se bo tudi napis na cigaretnih ovitkih, ki je Špance opozarjal, da »kajenje lahko ubija«, zdaj uskladil z napisi v sosednjih državah, kjer »kajenje ubija« brez vsakršnega pogojnika.
Škoda. Zaradi napisa mislim. Tisti »fumar puede matar« se mi je vedno zdel prav prijetno korekten v nasprotju z žugajočim zatrjevanjem da »kajenje ubija«, brez dvomov in brez pogojnika.
Jaz ne kadim. Cigaretni dim me marsikdaj moti; edino pravilno se mi zdi, da kajenje ni dovoljeno v restavracijah, v čakalnicah in v bolnicah. Nikakor pa ne morem razumeti tega protikadilske histerije, zaradi katere se celo v legendarnih irskih pubih ne sme več prižgati cigareta. In zdaj tudi v »tapas barih« očitno ne več.
Španija je odličen primer, kako lahko je skočiti iz ene skrajnosti v drugo. Namesto, da bi kajenje omejili tam, kjer ni primerno, so šli v popolno prepoved. Verjamem, da je bilo zakonodajalcu mnogo lažje kar počez prepovedati, kot pa previdno in potrpežljivo iskati ravnovesje med pravico kadilca do svojega cigareta in pravico nekadilca do svojega miru. Pravijo tudi, da ljudje lažje sprejmejo enkraten radikalni preobrat kot pa postopne reforme. Naj bo kakorkoli: radikalno permisivnost in radikalno prohibicijo trdno povezuje skupna značilnost – neumnost.

Ni komentarjev: