08 december 2005

»Po čem je ta dan drugačen od ostalih?«


Ne vem, če veste, kateri dan je danes. Osmi december 2005. Pred natanko 25 leti je umrl John Lennon.

8.12. 1980 se je John Lennon še zadnjič vračal proti svojemu domu v Dakota Building sredi New Yorka. Pred stanovanjem ga je čakal, kot že tolikokrat, Mark David Chapman, njegov samooklicani oboževalec. Počakal je, da je Lennon stopil mimo njega, nato pa zaklical: "Mr. Lennon!..." Ko se je John obrnil, je Chapman povlekel pištolo izpod suknjiča in proti njemu izstrelil pet nabojev. En naboj je zgrešil cilj, a ostali štirje so Lennona zadeli v hrbet in ramena. Eden izmed štirih nabojev ga je zadel v aorto. Kljub temu je premogel še toliko moči, da se je povlekel nekaj stopnic proti vhodu v stanovanjsko hišo in zakričal: "I'm shot, I'm shot!" To so bile njegove zadnje besede.
Chapman je nepremično obstal pred vhodom in iz rok spustil pištolo. Nek mimoidoči jo je takoj odbrcnil proč in Chapmana z grozo nagovoril: "What have you done!?" Chapman je odsotno odgovoril: "I just shot John Lennon.", nato je iz jopiča mirno pobral žepno izdajo Salingerjevega romana "The Catcher in the Rye" in začel brati.

Tako se je končalo življenje enega največji rockovskih legend v zgodovini. Naj si danes zvečer vsak zavrti kakšno pesem iz njegovih plošč. Ni boljšega načina, kako se ga spominjati.
From one of his fans.

Ni komentarjev: